Tegenwoordig zijn er in Melderslo niet veel winkels meer te vinden, maar vroeger was dat wel anders. In deze nieuwsbrief hebben we een overzicht gemaakt van de winkels die Melderslo ooit gekend heeft.
Schildersbedrijf Jac. Peeters
Jac Peeters uit Swolgen had al een tijdlang een relatie met Toos van de Lisdonk (“Toos van de smid”). Ze wilden, net als haar ouders, een eigen bedrijf. Daarom startte Jac in 1960 vanuit een leegstaand kippenhok achter de smidse van Van de Lisdonk aan de Sint Odastraat, als zelfstandig schilder/ behanger. Dit betekende dus iedere avond op de fiets weer terug naar Swolgen.
De zaken gingen goed en in 1962 werd een nieuw pand gebouwd op de hoek Rector Mulderstraat-Daniëlweg, waar ze na hun huwelijk introkken. Ook werd een winkel gestart waar Toos verf, behang en aanverwante spullen ging verkopen.
In 1972 werd aan de rechterkant een aanbouw gerealiseerd en werd de winkel uitgebreid met een drogisterij. Ergens in jaren ’80 volgde er nog een uitbreiding, met een servicepunt voor het postkantoor.
In 1998 werd de zaak overgenomen door zoon Joep (die ook schilder was) met zijn partner Dorien Clabbers. Die was eigenlijk kok, maar had het zakendoen van kinds af aan meegekregen. In het jaar 2005 werd de zaak gesloten.
Coöperatie Vooruit Melderslo
In 1919 werd aan de huidige hoek Sint Odastraat-Vlasvenstraat “Coöperatie Vooruit” opgericht. Een van de doelen was om genoeg geld bijeen te krijgen voor een te bouwen eigen kerk, wat in 1921 ook gebeurde. De coöperatie bevatte o.a. een bakkerij en verder werden er kruideniers-, grutters-, en textielwaren verkocht. De bakkers die er door de jaren heen gewerkt hebben waren achtereenvolgens: H. Eickmans, B. Kronenberghs, J. de Swart, en M. Lagarde.
23 november 1944 was een zwarte bladzijde voor de coöperatie. De kerk van Melderslo werd toen opgeblazen door terugtrekkende Duitsers en de kerktoren verwoeste bij het neervallen een groot deel van de winkel. De bakkerij bleef hierbij wel gespaard.
Na de bevrijding werd een hokje in elkaar getimmerd die als noodwinkel fungeerde.
Vanaf 1964 ging de winkel verder onder de naam CO-OP, een landelijke organisatie. Daarna heeft de winkel nog een aantal jaren dienstgedaan, maar in 1983 werd besloten om het filiaal te sluiten. De financiële situatie was slecht.
Het werd daarna verkocht aan familie Van Rijswijck die het pand verbouwde en er een snackbar van maakte. Deze functie vervult het pand tot op de dag van vandaag.
Winkeltje van Henrix-Feijen
Het echtpaar Michiel Henrix en Jacoba Feijen hadden vanaf ca. 1908 een kleine winkel aan huis. Deze winkel was gelegen in een zijkamertje van hun boerderij aan de Broekhuizerdijk 2 (nu Daniëlweg 40). Het is mogelijk dat de ouders van Jacoba al eerder de winkel runde, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Nadat de coöperatie in het dorp in 1919 opende, heeft de winkel niet lang meer bestaan. Wel staat de winkel nog vermeld op een bouwtekening uit 1928. Vermoedelijk sloot de winkel definitief rond 1930.
Jacoba runde de winkel, terwijl Michiel landbouwer en kramer van beroep was. Een leuke anekdote uit die tijd ging als volgt: Michiel ging regelmatig met de hondenkar naar Venlo. Daar verkocht hij landbouwproducten op de markt. In enkele straten mochten geen hondenkarren komen en toen hij daar door een veldwachter werd aangehouden, reageerde hij met de woorden: “Ikke ni wós, ik ni leze kos, haije”. Vervolgens reed hij in volle vaart weg.
VéGé (de Swart)
In 1960 startte het echtpaar Pierre en Truus de Swart-Manders een kruidenierszaak aan de huidige Rector Mulderstraat. De eerste jaren werden de producten afgewogen en verkocht. Er kwamen steeds meer verpakte producten op de markt en daarom werd de winkel rond 1965 verbouwd tot zelfbedieningszaak.
In 1970 werd bij Pierre de ziekte MS geconstateerd en hierdoor werd het runnen van een winkel bemoeilijkt. Toch werd besloten om de winkel nog enige tijd open te houden, maar sloot uiteindelijk op 1 maart 1971 definitief de deuren. De leeggekomen winkelruimte bleek later uitermate geschikt om verbouwd te worden tot woonruimte. Voor Pierre was een benedenwoning vanwege zijn ziekte een ideale uitkomst. In 1995 werd de woning verkocht aan familie Kleuskens en betrok De Swart-Manders een nieuwbouwwoning aan de Lochtstraat.
De Cirkel (Soons)
In 1988 besloot H. Soons (toenmalig uitbater van café Het Paradijs aan de Vlasvenstraat) om een kleine supermarkt op te starten. In die tijd was er op dat gebied namelijk geen winkel meer in Melderslo te vinden, dus het leek een gat in de markt te zijn. De winkel, die rechts van het café was gelegen, werd op 31 maart 1988 feestelijk geopend.
In eerste instantie werd de winkel gerund door twee personeelsleden, maar dat bleek al snel niet rendabel, waardoor er op eenmansbediening werd overgegaan.
De winkel heeft niet lang bestaan, ruim anderhalf jaar later viel het doek. De concurrentie met vergelijkbare grotere winkels in Horst was te groot. De winkel sloot op 4 december 1989 definitief de deuren.
Thielen Ger
Ger Thielen had, voor dat hij naar Melderslo kwam, gewerkt bij fietsenmaker Beckers in Horst. In Melderslo begon hij een eigen fietsenzaakje in een oud kippenhok. Dit kippenhok was gelegen in een weiland links naast het transportbedrijf van Van Helden. Naast fietsen, werden er toen ook brommers en scooters verkocht en gerepareerd.
Rond 1953 verhuisde hij naar een pand aan de Vlasvenstraat, schuin tegenover de toenmalige coöperatie en hervatte daar de werkzaamheden. Later kwam er een autobedrijf en tankstation bij. Eind jaren ’80 werd het gesloten. Van het bedrijf hebben we geen foto kunnen vinden.
Lagarde
In 1952 werd er aan de Vlasvenstraat een twee-onder-een-kapwoning gebouwd. In de linkerwoning begon Cuypers een schoenmakerij en in de rechterwoning begon Lagarde een bakkerij. Het voorste gedeelte van het huis werd door Lagarde bewoond en in de achterbouw werd het brood gebakken.
Rond 1960 werd in het woongedeelte een kruidenierszaak gestart. Ergens in de jaren ’70 is men gestopt met het zelf bakken van brood. Sinds die tijd kreeg men het brood aangeleverd vanuit Oirlo.
De winkel is rond 1987 opgeheven, terwijl de broodbezorging nog enkele jaren is voortgezet. Omstreeks mei 1996 werden de laatste broden bezorgd.
Lampenwinkel van Nellen
In de jaren ’50 heeft Hay Nellen korte tijd een lampenwinkeltje aan huis gehad. Dit winkeltje werd gerund vanuit een zijkamer van het woonhuis aan de Vlasvenstraat. Naast lampen werden er toen ook enkele elektrische apparaten en benodigdheden verkocht.
Rond eind jaren ’50 besloot Hay om zijn winkel uit te breiden en voort te zetten aan de Loevestraat in Horst. Van het winkeltje in Melderslo in gebruik hebben we geen foto kunnen vinden.
Informatiebronnen
- Archief Stichting Geschiedenis Melderslo
- Gesprekken met Peeters, Hesen, De Swart, Soons, Thielen, Schatorie, Van Kuijck en Nellen