2017-11. Wist u dat … Sint Oda dag dit jaar op 28 november viel?

Patroonheilige van Melderslo

Patroonheilige van onze parochie Melderslo is de Heilige Oda. Deze Heilige (H) of Sint (St) Oda werd de patrones van de kerk nadat Melderslo begin van de 20ste eeuw een eigen kerk had.

1921. Binnenkant kerk Melderslo
1921. Binnenkant kerk Melderslo

Enkele mensen hadden zich hier ten volle voor ingezet omdat het naar de Lambertuskerk in Horst toch een grote opgave was zeker in de winter.

Het feest van St Oda is op 27-28 november afkomstig uit Schotland. Zij was ook de patrones tegen oogziekten, en al bij de geboorte blind. Door te bidden tot H. Lambertus die Bisschop was geweest en begraven ligt te Luik is ze hiervan genezen.

1951 eerste steen kerk Melderslo
1951. Eerste steen kerk Melderslo en steen ter ere van de H. Oda. Tekst: MCMXLIIII / MCMLI / NON AUG / ECCLESIA SEPTEM ABHINC ANNIS / VI BELLICA EXCLISA NOVIS HIS LOCIS / IN PACE RENOVATA SVRREXIT / + LUDOVICO PAROCHO + / HUNC / PRIORE TRALATO SUPPOSTO / POPVLO CONCVRRENTE / PIEQUE SOCIA / L(?)FO DECANUS POSVIT / + +.

Na haar terugkeer is ze in Limburg en Brabant op vele plaatsen, onder andere in St Oedenrode, vereerd als patrones. In verschillende plaatsen komt de naam H. Oda voort in kerken, kapellen, kloosters, scholen, verenigingen en straatnamen. Ook wij hebben een St Odastraat. Deze dag wordt echt als een zondag gevierd, door de dorpsgemeenschap iedereen naar de kerk en ‘s middags naar het lof die was druk bezet.
Een Pater hield dan nog een preek of levensverhaal van de H. Oda, daarna was er nog relikwie verering.

ca 1850 (?) Gips Sint Oda. Gipsen beeld rond 1850 in St Odakapel in St Oedenrode. Hier herkrijgt Oda het gezicht op het graf van Sint Lambertus.

Bijna altijd was er ‘s avonds op St Oda dag en zondags erna een toneeluitvoering. Hier kwamen ook nog veel mensen van buiten Melderslo naar toe. Het werd altijd druk bezocht want echt veel ontspanning was er toen nog niet. Ook dit is verleden tijd.

2007. Kerk Melderslo vanaf kerkplein
2007. Kerk Melderslo vanaf kerkplein

Meer informatie

Foto’s komen uit archief van Geschiedenis Melderslo. Twee foto’s zijn van Sander van Daal en komen van de website ‘Kerkgebouwen in Limburg‘.