2024-12: Wist u dat … drieluik Melderslo 2.0.24?

“Maak een modern drieluik over Melderslo!” Dit was de opdracht die wij gaven aan kunstenares Agata Siwek uit Evertsoord.

Drieluik in christelijke traditie

Een drieluik? Ja, in de christelijke traditie vanaf de Middeleeuwen was een drieluik (Grieks: triptychon) in Europa een driedelig paneel of schilderij dat vaak werd gebruikt als altaarstuk in een kerk. Het centrale paneel werd geflankeerd door twee zijpanelen die konden worden dichtgeklapt, waardoor het kunstwerk beschermd was en soms een ander beeld toonde aan de buitenzijde. Drieluiken speelden een centrale rol in de eredienst. Ze stonden op het altaar en konden geopend of gesloten worden afhankelijk van het moment in het liturgische jaar. In sommige gevallen werden de zijpanelen alleen tijdens hoogfeesten geopend, waardoor de afbeelding van het centrale paneel op bijzondere dagen werd onthuld en meer impact had.

Drieluik 2.0.24

2024-12_Drieluik_1v3
Agata Siwek (2024). Het koekblik van Melderslo dat 51 weken per jaar gesloten is.
Ekster van St. Oda
Pieternel Klabbers (2016). Eén week per jaar, in de week van 27 november, is het koekblik open.

Druk voor TOEGANG TOT HET OPEN KOEKBLIK:

HIER

Alleen open in de week van 27 november!

Het eindproduct van Agata is een koekblik geworden in drie pentekeningen:

  1. Het koekblik in gesloten toestand (voorkant)
  2. Open koekblik met allemaal typisch Melderse koekjes (laag 1)
  3. Open koekblik met dat wat Melderslo tot een levend dorp maakt (laag 2)

Het koekblik is 51 weken per jaar gesloten. Eén week per jaar, dit is in de week van 27 november – de naamdag van de heilige Oda van Brabant, de beschermheilige van de kerk van Melderslo –  kunnen we zien wat er in het koekblik zit. Het doel is het mysterie, ter overpeinzing, weer terugbrengen in een wereld die 24/7 open is. Zoals bij de inpakkunst van Christo Vladimirov Javacheff en Jeanne-Claude Denat de Guillebon.

Van de buitenkant lijkt Melderslo een dorp met een verzameling objecten die willekeurig rondgestrooid zijn in het landschap. Bij nadere bestudering zien we een fijnmazig dorp waarbij de oude boerderijen geplaatst zijn aan de randen van drie ontginningsvelden. Een dorp waarbij de relatie tussen de mensen het onzichtbare web vormen.

Een dorp waar dingen samen gedaan worden. Een dorp met noaberschap waar iedereen elkaar helpt (meestal met gesloten portemonee). Samen muziek maken, samen carnaval, samen kermis, samen bij de KPJ, samen een overkapping maken bij de voetbal- en korfbal kantine, samen de voetbal- en korfbalvelden onderhouden. Samen, samen en samen. Samen lief en leed van wieg tot graf en alles daartussen.

Meer informatie

  • Website met informatie over Agata Siwek: https://www.zeen.online/agatasiwek
  • Wikipedia over drieluiken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Triptiek_(beeldende_kunst)
  • Meer over Sint Oda kunt u vinden in het boek ‘Van Blindheid Genezen. Leestekens in de kerk Melderslo Verklaard’ (2020).
  • Wikipedia over de inpakkunst van Christo: https://nl.wikipedia.org/wiki/Christo
  • Wat betekent ‘2.0.24’ in ‘Drieluik 2.0.24’? Het is de combinatie van het jaar ‘2024’ en ‘2.0’. Een drieluik ‘2.0’ combineert klassieke elementen met de mogelijkheden van de 21e eeuw: technologie, interactie en innovatie. Het kan statisch, dynamisch, virtueel of tastbaar zijn, maar altijd met een nadruk op verbinding met de toeschouwer.