2024-06: Wist u dat … Melderslo zeven zangkoren gekend heeft?

Door de jaren heen is er in Melderslo heel wat gezongen en er hebben minimaal zeven zangkoren bestaan. Geschiedenis Melderslo dook de archieven in om deze koren op een rijtje te zetten.

Gregoriaans kerkkoor

Kort nadat de eerste Melderslose kerk in 1921 in gebruik werd genomen, verzocht rector Mulder hoofdonderwijzer en kerkbestuurslid J.H. Nellen een kerkkoor op de richten. Nellen ging akkoord en selecteerde de zangers. Hij gaf de repetities met behulp van een viool en later met een harmonium. Het koor bestond toen uit vijftien mannelijke leden en er werd uitsluitend in het Gregoriaans gezongen.

Na enkele jaren besloten de leden om niet alleen in de kerk te zingen, maar ook buiten op de treden. Als snel werd daarom zangvereniging Eendracht opgericht, dit vormde enkele jaren later de basis voor de fanfare.

In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vroeg pastoor Teeuwen aan Chrit Claassens of hij een nieuw (Gregoriaans) kerkkoor op wilde richten. Dit omdat het toenmalige kerkkoor (inmiddels twintig jaar oud) aan uitbreiding en vervanging toe was. Speciaal hiervoor volgde Claassens een opleiding Gregoriaanse muziek in Roermond.

De kern van het nieuwe koor bestond uit boeren en tuinders van de JBTB. Tijdens de oorlog was deze JBTB tijdelijk opgeheven omdat veel door hen georganiseerde activiteiten verboden werden op last van de bezetter. Zingen in een koor mocht nog wel en vele jongemannen sloten zich bij het nieuwe koor aan.

Na een oefenperiode van ruim een jaar, vond de eerste uitvoering plaats in 1943 op Witte Donderdag. Kort na de april-meistaking in 1943 moest Chrit Claassens vanwege zijn verzetsactiviteiten onderduiken. Vanuit zijn onderduikadres stuurde hij wekelijks schriftelijke instructies naar zijn koorleden. Dit deed hij onder de schuilnaam “Jos Lennaerds”, vernoemd naar een oud-leraar van hem.

Direct na de bevrijding (eind 1944) kon hij echt aan de slag gaan met zijn kerkkoor. Deze groep vormde vanaf dat moment, aangevuld met de zangers die nog onder J.H. Nellen (inmiddels afgetreden als dirigent en organist) gezongen hadden, het vaste kerkkoor.

Vanaf dat jaar werd Piet Alaerds organist, als opvolger van Nellen.

In 1947 leidde Chrit Claassens een tweede groep op, waarna het koor tweeëndertig leden telde. De leden kregen tevens een theoretische opleiding in het Gregoriaans.

Het koor boekte regelmatig successen op de jaarlijkse korendagen die in de regio werden gehouden.

In 1964 overleed pastoor Teeuwen plotseling tijdens het lezen van de mis. Hij werd opgevolgd door pastoor Geurts en vanaf die tijd leefde het koor op. Pastoor Geurts stond open voor allerlei nieuwe ideeën en de kerk werd weer drukker bezocht.

In 1979 werd het koor met het dameskoor samengevoegd tot de gemengde zangvereniging Merula. Het Gregoriaanse koor bleef daarnaast nog wel voortbestaan.

In 1984 besloot Claassens te stoppen als dirigent. Zijn taak werd toen overgenomen door Toon Heldens.

Op den duur werd het koor kleiner en eind 1999 besloot men om te fuseren met het kerkkoor van Hegelsom. Joop Mittelmeijer werd de nieuwe dirigent van het samengestelde koor. De repetities vonden vanaf dat moment eenmaal per maand plaats, een keer in Melderslo en de andere keer in Hegelsom.

In 2013 nam Jan Bouten uit Melderslo het dirigeerstokje over. Momenteel (2024) bestaat het koor nog uit zes leden. Uit Melderslo zijn dit Jan Bouten, Ger Driessen en Ben Wijnen. Uit Hegelsom: Graad Tillemans en Jan Beelen en uit Sevenum: Piet van Dinther.

2024-06_1_Gregoriaans kerkkoor 1946
Het Gregoriaans kerkkoor, vlak na de oorlog in 1946.
2024-06_2_Gregoriaans kerkkoor 2014
Het samengestelde Gregoriaanse kerkkoor, met leden uit Melderslo, Hegelsom en Sevenum. De foto werd gemaakt op 30 augustus 2014 in de Lambertuskerk te Horst, tijdens het 40-jarig huwelijk van Sraar en Stina Beerkens.

Dameskoor

In 1967 werd door organist Piet Alaerds een dameskoor opgericht. De eerste opvoering was tijdens het huwelijk van een van de leden. In de jaren 1970 werd zo nu en dan samengewerkt met het (Gregoriaanse) kerkkoor.

Het was de tijd van diverse veranderingen binnen de Katholieke kerk. Ook de liedteksten werden aangepast. Waren het voorheen uitsluitend Gregoriaanse teksten, vanaf dat moment dook er ook Nederlandse kerkelijke muziek op.

Een deel van deze nieuwe muziek werd geschreven door Huub Oosterhuis (een uitgetreden priester en vader van zangeres Trijntje Oosterhuis). Hij maakte moderne kerkelijke teksten op bestaande niet-kerkelijke melodieën.

Toen in 1972 Mgr. Joannes Gijsen tot nieuwe bisschop van bisdom Roermond werd gewijd, verbood hij de moderne liederen. Hij hechte meer waarde aan de ouderwetse muziek. Het dameskoor van Melderslo bleef toch zo nu en dan de moderne muziek zingen.

Nadat al enkele keren met het Gregoriaanse kerkkoor was samengewerkt, werd besloten om in 1979 officieel samen te gaan. Dit leidde tot de oprichting van de gemengde zangvereniging Merula.

Daarnaast bleef het dameskoor nog wel voortbestaan, vooral voor de opluistering van de kerkdiensten. Het gemengde koor zong namelijk alleen met Pasen, Kerstmis en andere speciale gelegenheden.

De repetities van het dameskoor vonden plaats in het Vlashoes, drie kwartier voor aanvang van de repetitie van Merula. Beide koren werden door dezelfde persoon gedirigeerd.

In 2013 hield het koor op te bestaan. Een deel van de leden en een deel van de dames van Merula gingen samen onder naam ”Dameskoor Merlina”.

2024-06_3_Dameskoor 1997
Het dameskoor tijdens het kerstconcert, december 1997.

Ouderenkoor Lentezang / Seniorenkoor Vlasgalm

In 1974 werd Ouderenkoor Lentezang opgericht, als onderdeel van de ouderenvereniging (later de KBO genaamd). In de beginjaren stond het koor onder leiding van Pierre de Swart. In die tijd telde het koor rond de twintig leden.

De repetities vonden wekelijks plaats in het Vlashoes aan de Vlasvenstraat. Het koor zong regelmatig tijdens missen. Zo heeft men lange tijd iedere tweede zaterdag van de maand de avondmis gezongen. Daarnaast werd er ook regelmatig gezongen tijdens huwelijken en begrafenissen. Ook heeft men een aantal keren meegedaan aan korendagen in de regio. Verder nam men ieder jaar deel aan het kerstconcert.

Vanaf ca. 1985 werd Sjaak Kuijpers de nieuwe dirigent. In 1988 werd hij opgevolgd door Louis Kleeven uit Horst. Rond 1995 werd dhr. Jansbeken de nieuwe dirigent, eveneens afkomstig uit Horst.

In 2003 vroeg de KBO extra subsidie aan om het koor financieel te ondersteunen, maar deze werd geweigerd. Het was namelijk niet mogelijk om een tweede aanvraag in te dienen, omdat de KBO zelf al subsidie ontving voor haar activiteiten. Daarom besloot de KBO dat het koor zelfstandig door moest gaan, hetgeen ook gebeurde.

Tevens maakte men van de gelegenheid gebruik om de verouderde naam ”Lentezang” te vervangen. Door een van de leden werd de naam ”Vlasgalm” bedacht. Tegelijkertijd werd toen het orgel van organist Piet Alaerds aan het koor geschonken door zijn weduwe. Dankzij de toen ontvangen subsidie kon het koor toch blijven voortbestaan.

Na een aantal jaren ging het langzaamaan bergafwaarts met het koor. In 2021 was het aantal leden zover gezakt, zodat men besloot om het koor op te heffen. Op het laatst telde het koor twaalf leden, terwijl de subsidiegrens op vijftien leden lag.

Na de opheffing werd er nog verder gezongen, onder de koepel van de KBO. Anno 2024 bestaat dit koor nog uit ca. vijftien leden. Dit koor staat onder leiding van organist Ger de Mulder en dirigent Gert Alards. Eenmaal per maand wordt er gerepeteerd en een mis gezongen, zolang de kerk nog open is.

2024-06_4_Ouderenkoor
Het ouderenkoor Lentezang tijdens het kerstconcert, december 1997.

Kinderkoor de Vlasrakkertjes

Het kinderkoor de Vlasrakkertjes (soms ook de Vlasrakkers genoemd) werd in de jaren 1970 opgericht door Ger de Mulder, die tevens als dirigent fungeerde. Waarschijnlijk heeft Pierre de Swart ook zijn medewerking verleend in het begin, daarna opgevolgd door Ben Cuijpers. Het koor heeft in eerste instantie maar enkele jaren bestaan.

Rond 1980 kwamen de gezinsmissen in opkomst. Het leek men wel leuk om een kinderkoor tijdens deze missen te laten zingen. Besloten werd om het kinderkoor de Vlasrakkertjes nieuw leven in te blazen.

Toos Derks-Verhoeven zat in het bestuur van de gezinsmissen en heeft waarschijnlijk haar dochters aangedragen om het koor te leiden.

Karin Derks fungeerde als dirigente en Ine Derks regelde de zaken er omheen. Het koor telde toen ongeveer vijftien tot twintig leden, bestaande uit kinderen vanaf groep vier tot en met groep acht van de basisschool.

De repetities vonden meestal plaats in het Vlashoes aan de Vlasvenstraat. Enkele keren hebben de repetities plaatsgevonden op de lagere school.

In de zomer van 1985 nam Thea Cox de taak van Karin over. Ine bleef actief bij het koor tot de zomer van 1987 en werd toen opgevolgd door Mai Teeuwen.

In augustus 1988 stopte Thea als dirigente van het koor en opvolging was niet direct voorhanden. Even leek het erop dat het koor zou ophouden te bestaan, maar al snel werd bekend dat Frits Segers de nieuwe leider van het koor zou gaan worden. Frits en Mai hebben het koor geleid tot februari 1991. Toen nam het tweetal gelijktijdig afscheid.

Martha Linssen-van Ool was bereid om als dirigente het koor over te nemen. Eerder was ze al betrokken bij het Jongerenkoor Cantarello. In haar eentje heeft ze het koor een jaar lang geleid, maar moest begin 1992 vanwege haar zwangerschap afscheid nemen.

Marja van den Hoogen nam haar taak als dirigente over. Zij bleef ook een jaar betrokken bij het koor en in februari 1993 moest men weer opzoek naar een nieuwe dirigente. Dit werd Esther Seuren, die uiteindelijk tot oktober 1999 bij het koor zou blijven. Enkele jaren later werd ze bijgestaan door haar zus Annemiek (op piano en keyboard). In die tijd telde het koor ongeveer twintig leden.

In oktober 1999 werd Nola Jansen de nieuwe dirigente, bijgestaan door haar zoon Kenny (die piano en keyboard speelde). Het koor telde in die tijd ongeveer vijfentwintig leden.

In 2004 deed het koor mee aan het kinderkorenfestival, met goede resultaten. In september 2005 stopte Nola en Kenny beiden met het koor. Een opvolger werd niet gevonden, waarmee het koor ophield te bestaan.

In de eerste jaren van het bestaan van het koor bestond het repertoire voornamelijk uit kerkelijke kinderliedjes. Later werden ook modernere kinderliedjes gezongen, onder andere bekend van van Kinderen voor Kinderen. Het koor zong in de beginjaren uitsluitend a capella, in de jaren 1990 werden enkele muziekinstrumenten toegevoegd, waaronder blokfluiten, piano en keyboard.

Naast de standaard gezinsmissen, zong het koor ook met Pasen, of tijdens Sinterklaas- of kerstconcerten. Op eerste kerstdag werd standaard het Wiegelied in de kerk gezongen, aangevuld met kerstliedjes, versjes en verhaaltjes. Naast de missen in de Melderslose kerk, zong men ook wel eens buiten de dorpsgrenzen. Zo heeft het koor jarenlang de communiemissen gezongen in Middelaar.

Gemengde Zangvereniging ”Merula”

Nadat het kerkkoor en het dameskoor al enkele keren samen hadden gezongen tijdens Kerstmis, werd door Chrit Claassens voorgesteld om beide koren samen te voegen tot een gemengd koor.

Op 8 maart 1979 was de oprichting een feit. Er werd gestart met vijfenvijftig leden. Deze waren afkomstig van het kerkkoor en het dameskoor, aangevuld met enkele nieuwe leden. Op 15 maart van dat jaar vond de eerste repetitie plaats, onder leiding van dirigent Chrit Claassens. Piet Alaerds werd de organist.

De eerste uitvoering van het nieuwe koor vond plaats op Paaszaterdag 14 april 1979; de opluistering van de Paaswake in de Melderslose kerk. Het eerste optreden buiten het dorp vond plaats op 5 januari 1980 in Meterik. In maart van dat jaar deed men voor het eerst mee met een korendag in Sevenum.

Tot die tijd had het gemengd koor nog geen naam. Door een van de leden werd de naam “Merula” bedacht, de Latijnse benaming voor merel.

In maart 1984 werd het eerste lustrum gevierd met een korenavond in zaal ’t Wiel. Op 16 juni 1984 presenteerde het koor zich voor het eerst in uniform aan de gemeenschap.

Dirigent Chrit Claassens werd in januari 1985 opgevolgd door Wim Reijnders. Hij dirigeerde het koor een jaar en werd al in januari 1986 opgevolgd door Jan Quaedvlieg. Ondertussen werd Robert Surminski de nieuwe organist.

In deze periode deed het koor mee aan diverse korenavonden, concoursen en dergelijken. Tijdens het nationaal zangconcours in Epe, op 11 april 1987, behaalde het koor de eerste prijs.

In 1994 droeg Jan Quaedvlieg het dirigeerstokje over aan Antoin Versleijen uit Venlo. Hij zou uiteindelijk tot 2013 dirigent blijven.

In 1999 bestond het koor twintig jaar. Dit werd op 23 oktober 1999 gevierd met de opvoering van een revue.

Door de jaren heen heeft het koor een aantal concertreizen gemaakt, onder andere naar Tsjechië, Wenen en Antwerpen.

In 2013 werd besloten om Merula op te heffen, nadat het ledenaantal gedaald was tot achttien leden. Een te laag aantal om de kunnen voortbestaan. Als afscheid werd een laatste uitstapje gemaakt naar Luik.

Een deel van de dames ging verder onder de naam Dameskoor Merlina.

2024-06_5_Merula 1984
Een van de laatste foto’s van Merula in burgerkleding. Kort daarna kwamen de uniformen. Foto uit 1984.

Er is ook een filmpje uit 1984 van 21 minuten waarbij de leden van Merula hun nieuwe uniformen dragen: link naar film op het LEN.

Jongerenkoor Cantarello / Cantarello / Vocalgroup Cantarello

In 1984 nam de toenmalige pastoor van Melderslo het initiatief om een jongerenkoor op te richten. Er werd contact gezocht met Martha Linssen-van Ool. Ze had al eerder een jongerenkoor buiten Melderslo en verzorgde vaker de muziek in huwelijksmissen. Martha ging het nieuwe Melderslose koor dirigeren en eens per maand een mis verzorgen in de kerk.

Als naam voor het nieuwe koor werd ”Jongerenkoor Cantarello” gekozen (waarschijnlijk vernoemd naar het Italiaanse ”cantere”, wat zingen betekent). De repetities vonden plaats in het Vlashoes aan de Vlasvenstraat. Jongens en meisjes vanaf twaalf jaar mochten lid worden. Er werd ook combo aan het koor toegevoegd, bestaande uit gitaar, drums, keyboard en dwarsfluit.

De eerste vijftien jaren van het bestaan telde het koor ruim dertig leden.

In het begin werd er niet alleen in de kerk gezongen, maar waren er ook uitwisselingen met andere jongerenkoren. Het koor zong in die tijd vaak tijdens huwelijksmissen. Jaren later werd het zingen in de kerk steeds minder, met uitzondering van Kerstmis en tijdens de Vormselmis. Wel werd er vaker gezongen op locaties zoals tuin- en winkelcentra en bij vrouwenbewegingen in de buurt.

Het repertoire bestond uit lichte popmuziek, luisterliedjes en swingende nummers. Ook schonk men aandacht aan de performance en kleding.

In 1997 nam Martha Linssen-van Ool afscheid als dirigente. Ze werd opgevolgd door Eric Munten.

Men besloot in 1999 om de naam Jongerenkoor te laten vervallen, om een bredere leeftijdsgroep te bereiken en meer leden te werven. Het koor ging toen verder onder de naam ”Cantarello”.

In 2001 werd meegedaan met de Maashorst Proms in de veilinghallen ZON in Venlo. Dirigent Eric Munten werd in 2003 opgevolgd door Fred Walraven. Fred zou tot 2010 als dirigent bij het koor betrokken blijven. In zijn tijd werd besloten om een CD op te nemen, wat in 2005 gebeurde.

Tot in de jaren 2000 was het een gemengd koor geweest, maar in 2010 zaten er geen mannen meer in het koor. Het koor telde toen nog zo’n twintig leden.

Tot 2007 werd er gerepeteerd in het Vlashoes, daarna vonden de repetities plaats bij café-zaal ‘t Paradijs.

Vanaf 2010 werd het koor gedirigeerd door Saskia Ramakers en in 2012 werd ze opgevolgd door Angelique Pijnenburg. In 2015 vierde het koor het dertigjarig jubileum dat grootst in het MFC werd gevierd. Tevens werd het MFC vanaf die tijd de nieuwe repetitielocatie van het koor.

In 2017 vond er nogmaals een naamswijziging plaats. Vanaf dat moment ging het koor als “Vocalgroup Cantarello” door het leven.

Vanaf 2019 dirigeerde Marianne Groenewegen het koor. Ze kondigde in 2022 aan te willen stoppen. Ook de bestuursleden gaven aan om op termijn te willen stoppen.

Daarom werd begin 2023, tijdens de ledenvergadering, besloten om het koor op te heffen. Op het laatst telde het koor zestien leden.

Twee oud-leden besloten in mei 2024 om het gelegenheidskoor “Christmas Fever” op te richten. Jaarlijks wil men rondom de kerstdagen met een nieuw op de richten koor gaan optreden.

2024-06_6_Cantarello 2015
De dames van Cantarello in 2015.

Liedje ‘As ik kôs toëvere’ (2005) van Cantarello. Een van de 10 liedjes van een in eigen beheer uitgegeven CD. Link naar geluidsopname (van 3 minuten) op het LEN: hier.

Dameskoor Merlina

Nadat de gemengde zangvereniging Merula in 2013 ophield te bestaan, werd nog in hetzelfde jaar door de vrouwelijke leden het koor Merlina opgericht. Dit nieuwe koor bleef zingen tijdens de missen, met Robert Surminski als organist en Gert Alards als dirigent.

In 2016 deed het koor mee aan de cecilia-avond, onder het mom ”Merlina got talent”.

Het koor maakte eens een dagtochtje naar de Eiffel en in 2018 een tweedaagse reis naar onder andere Kassel, Soest en Fürstenberg. Tijdens laatsgenoemde reis genoot het koor van een geweldige muzikale avond in het hotel, waar nog vaak over werd nagepraat.

Eind 2022 deed het koor mee met de korenmiddag in het Gasthoes in Horst. Kort daarna (met Pasen 2023) werd Merlina opgeheven.

Hulp gevraagd!

Wie heeft er een foto van de volgende twee zangkoren: Vlasrakkertjes en Merlina? Helaas kunnen wij in deze nieuwsbrief geen foto van deze zangkoren tonen omdat wij die niet in ons archief hebben.

Bronnen

  • Gesprekken met (oud)-leden van de koren.
  • Archief documentatiecentrum St. Geschiedenis Melderslo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *