Nieuwsbrief december 2016: Wist u dat ... zelfbediening in zes stappen?

Hebben jullie oude foto’s, kaarten, bouwtekeningen of andere informatie over de boerderij die vroeger op ons adres stond? Zomaar een vraag om informatie. Hiervoor bent u in principe bij Geschiedenis Melderslo op het juiste adres. Op het juiste adres als het over Melderslo gaat. Het lastige voor ons is, dat ons archief nooit opgebouwd is vanuit deze behoefte. Als wij deze informatie al zouden hebben – waarschijnlijk nooit compleet - dan is het waarschijnlijk opgeborgen op fysiek verschillende plaatsen in ons archief, onder verschillende zoektermen in onze digitale kaartenbak.

Maar los van wat er gearchiveerd is in het papieren, grotendeels nog niet gedigitaliseerde, archief van Geschiedenis Melderslo kunt u op het Internet zelf de nodige informatie vinden over de huizen die “vroeger” in Melderslo stonden. In deze nieuwsbrief leggen wij u uit waar u op het Internet precies oude landkaarten, bevolkingsgegevens en kadasterkaarten kunt vinden. Deze informatie staat namelijk nergens, bijtgaar, voor u klaar. In deze nieuwsbrief willen wij in die behoefte voorzien.

De zoektocht gaat vanaf het heden, vanaf het huidige adres, naar het verleden. Zelfbediening in zes stappen. Maar vooraf laten wij u zien wat u kunt vinden bij de kadastrale kaarten 1811-1832, landkaarten 1815-2015 en Tranchotkaarten 1803-1820.

Kadastrale kaarten 1811-1832
Bij beeldbank.cultureelerfgoed.nl kunt u de oudst bekende kadastrale kaarten vinden over Melderslo. Het Verzamelplan van Horst is te vinden onder MIN11043VK1.

Verzamelplan Horst

Kadastrale kaart 1811-1832. Verzamelplan Horst.

Als wij inzoomen op dit Verzamelplan vindt u Melderslo onder ‘Section B. de Horst nord-est’. Deze sectie bestaat uit vijf Minuutplannen (Frans feuille): 1, 2, 3, 4 en 5.

Verzamelplan Melderslo

Kadastrale kaart 1811-1832. Verzamelplan Horst. Ingezoomd op Melderslo.

In Minuutplan 3 (MIN11043B03) vindt u bijvoorbeeld Locht terug. Het rode gekleurde vlak met nummer 177 is het “huis” van Locht op de plaats waar nu Camping-Café Het Engelke, Broekhuizerdijk 27, gevestigd is.

Minuutplan Locht

Minuutplan 1811-1832. Minuutplan B3 ingezoomd op Locht.

De nummers uit het Minuutplan kunt u weer terugvinden op de Oorspronkelijke aanwijzende tafels (OAT). Uit tafel OAT11043B005 en OAT11043B006 blijkt dat landbouwer Jacobus Bussemaekers de eigenaar is van de percelen 162 tot en met 180. Van ieder eigendom wordt het ‘soort eigendom’ aangegeven. Bijvoorbeeld: 177 is huis, 174 gebouw, 173 hakhout, 178 boomgaard, 180 struwelen en 162 schaapsw.

Tafel Locht deel 1
Tafel Locht deel 2

Oorspronkelijke aanwijzende tafels 1811-1832. Tafel B5 en B6 ingezoomd op nummers 162-180 van Bussemaekers.

Landkaarten 1815-2015
Bij www.topotijdreis.nl kunt 200 jaar kaarten van Nederland vinden. Zoek op Melderslo. Zoom in op het door u gewenste adres. Via de schuifbalk links kunt u naar de kaart gaan van het jaar naar keuze.
Kaart 1925 Locht

Toporeis 1815-2015. Ingezoomd op Locht, in Melderslo, op de kaart van "1925".

Tranchotkaart 1803-1820
Bij de Beeldbank van de Vrije Universiteit Amsterdam kunt u de Tranchotkaarten vinden. Dit is de oudst bekende gedetailleerde topografische kaart waar Melderslo op staat. Melderslo ligt op de kaarten 19 Venraij, 20 Meerlo, 25 Horst en 26 Velden.

Tranchotkaart Locht

Vrije universiteit Amsterdam, Beeldbank. Ingezoomd op Locht in Melderslo op Tranchotkaart 26 Velden.

Zelfbediening in zes stappen
Boven heeft u gezien wat u waar kunt vinden. Hoe kunt u dan bij de “boerderij” komen die vroeger op uw adres stond, bijvoorbeeld op de oudste landkaart? Het is een puzzel! Het antwoord ligt nergens kant en klaar voor u te wachten. Wat wij u wel kunnen geven zijn onderstaande zes handvatten om u te helpen met uw puzzel.

Stap 1. Ga op www.topotijdreis.nl naar de plaats, op de meest recente kaart, dit is jaar 2015, waar volgens u uw huidige huis staat. Zet uw huis in het midden van het scherm. Blader door de landkaarten van jong (2015) naar oud (1815). Merk op, dat u niet ieder jaar een andere kaart heeft. Merk op, dat soms een huis wel op een oude kaart kan staan en niet op een meer recente.

Stap 2. Met de informatie die u gevonden heeft, bij stap 1, kunt u gericht zoeken op de Tranchotkaarten. Merk op, dat in 1803-1820 Melderslo maar bestond uit enige tientallen woningen rond een paar ontginningsvelden.

Stap 3. Met de informatie die u gevonden heeft, bij stap 1 en 2, kunt u gericht zoeken op beeldbank.cultureelerfgoed.nl naar het Minuutplan van uw huis. Met het Minuutplan (kadasterkaarten met eigendomnummers) in de hand kunt u de bijbehorende Aanwijzende tafels (eigendomnummers met detailinformatie) vinden.

Stap 4. Bij stap 3 heeft u de eigenaar met het adres gevonden. Maar weet u dan ook zeker of u het goede huis te pakken heeft en bijvoorbeeld niet het huis van de buren of een huis dat er niet meer is? Dit kunt u alleen maar zeker weten door ook de puzzel terug te maken. Dit is de geschiedenis van het adres te volgen door de tijd. Welk adres heeft uw huis op de omzettingslijst adressen van 1948 (PDF)? Weet u zeker dat uw huidige straatnaam en huisnummer nooit gewijzigd zijn?

Stap 5. Volg de geschiedenis van uw adres en haar bewoners door de tijd in de bevolkingsboeken. Kopieën van deze boeken kunt u op papier vinden bij Museum de Kantfabriek in Horst. Deze zijn niet via het Internet digitaal te raadplegen! U kunt er wel de ‘Index Genealogie en Streekgeschiedenis’ (XLS) digitaal vinden.

Stap 6. Dit is geen echte stap maar bovenal een houding. Kijk met gezond verstand naar de gegevens die u vindt. Merk op, dat de databronnen nooit opgebouwd zijn vanuit uw huidige behoefte voor ogen. Zij zijn in het verleden gemaakt met een bepaald doel voor ogen bijvoorbeeld volkstellingen en belastingheffing. Ben er bedacht op, dat gegevens kunnen ontbreken en dat er verschrijfingen of vouten gemaakt zijn.

Meer informatie:
  1. Dinnissen, J., ‘Wist u dat ... museum De Locht niet gehuisvest is in de boerderij die op de oudste kaarten als ‘Locht Hoff’ aangeduid wordt?’ in: LGOG Kring Horst, 49 (september 2013).
  2. In het boek ‘Melderslo 100 jaar’ (pagina 622) staat een uitgewerkt voorbeeld van de geschiedenis van adressering, tussen 1797 en 2016, van boerderij De Boomshof.
  3. Op Geschiedenis Melderslo kunt u de Tranchotkaart van Melderslo vinden. Speciaal gemaakt voor het boek ‘Melderslo 100 jaar’ (pagina 634-635). Hierbij zijn de vier losse Tranchotkaarten samengevoegd tot 1 kaart: hier.


Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.
STEUN ONS financieel (gratis!) door Online te bestellen via SPONSORKLIKS