Nieuwsbrief september 2008: Wist u dat ... Melders Ommetje een wandelroute van 5,6 km is met een historisch verhaal?

Ommetje-routepaal

Gestart kan worden bij iedere 'groen-witte' routepaal

Ommetje-opening-Vlasven Op zondag 21 september 2008 was het dan zover. Het 'Melders Ommetje' werd officieel vrijgegeven aan zij die rond de dorpskern van Melderslo een paar straatjes om willen wandelen. Het is een wandelroute geworden van 5,6 kilometer, met de mogelijkheid om te verlengen tot 8 kilometer, langs 60 acacia houten palen met de groen-witte sticker 'Melders Ommetje'. In museum De Locht voerden achtereenvolgens Harry Litjens (voorzitter van Stichting Geschiedenis Melderslo), Piet Lenssen (de kartrekker namens Stichting Geschiedenis Melderslo) en wethouder Leon Litjens (namens burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas) het woord voor ongeveer dertig genodigden. Na de terug- en vooruitblikken van voornoemden trokken de genodigden samen met dertig andere belangstellenden al zingend naar het Vlasven met voorop troubadour Math Craenmehr. De formele openingshandeling door de wethouder vond plaats met de doorvoer van bossen vlas door een "vlasrepel". Op de foto - van rechts van links: Piet Lenssen, Math Craenmehr en Leon Litjens bij het Vlasven. Na de opening zong Math nog een paar leuke wandelliedjes en de tocht kon beginnen. Een grote groep wandelaars liep mee onder een mooi najaarszonnetje.

Wat is er onderweg te zien en welke historische verhalen worden ontsloten?

Ommetje-routeDe hele wandelroute kunt u hier downloaden (printversie). De route in het boekje start bij museum De Locht maar kan bij iedere routepaal gestart en beëindigd worden - de wandeling komt onder andere langs de volgende dikgedrukte items.

Het dorp Melderslo is rond 1400 ontstaan uit drie ontginningsvelden in een bos: Meldersveld, Lochtveld en Eikelenbosserveld. Het gebied dat nu het huidige dorp Melderslo en het gehucht Eikelenbosch vormt is al eeuwenlang bewoond. Toen bestond de bebouwing uit tientallen verspreid liggende boerderijen rond de ontginningsvelden. Waarschijnlijk was de bewoning in Melderslo in de middeleeuwen gekoppeld aan de vestiging van mensen in het gehucht Berkel (het latere dorp Horst) en Huis Ter Horst.

Archeologisch onderzoek wijst uit dat er al duizenden jaren voor Christus mensen gewoond en geleefd hebben in Melderslo rond de Konijnswarande. Ze woonden op de hoger geleden zandgronden langs de Molenbeek.

De geschiedenis van Melderslo is vooral bepaald door de landbouw. De natuurlijke omstandigheden voor landbouw waren ongunstig. Arme zandgronden overheersten. Grote heidevelden bepaalden het aanzien. De eerste bewoners vestigden zich aan de rand van de hoger gelegen zandgronden. Door verrijking met heideplaggen en mest van dieren gemengd met stro werden de hoger gelegen zandgronden geschikt gemaakt voor akkerbouw. In de loop der eeuwen werden deze hoge gronden door menselijke inbreng circa 50 centimeter opgehoogd. Zo ontstonden geleidelijk de gehuchten Melderslo en Eikelenbos. Naast boerderij De Slooij ligt de es het Slooijerveld, een door menselijke inbreng opgehoogd stuk grond.

De Konijnswarande en de Eendenkooi zijn beide waarschijnlijk rond 1660 in opdracht van de heer van Huis Ter Horst aangelegd, respectievelijk voor het houden van levende konijnen en het vangen van wilde eenden via lokeenden.

In Melderslo bevinden zich verschillende langgevelboerderijen. Een ervan is de boerderij waarin sinds 1990 Streekmuseum, Nationaal Asperge- en Champignionmuseum De Locht is gehuisvest. Deze boerderij is tussen 1859 en 1890 gebouwd. Dit is niet de boerderij die op de oudste kaarten als boerderij De Locht aangeduid wordt. Dat is de boerderij waar nu motorcamping ‘D'n Toerstop' gevestigd is.

Belangrijk voor de ontwikkeling van Melderslo was dat de boeren rond 1900 over kunstmest konden beschikken. Vanaf dat moment kon men de heidevelden ontginnen. Ze werden omgezet in akkerland. Het aantal inwoners van Melderslo begon toen te groeien. Daarom besloot de gemeenteraad van Horst in 1916 om een school te bouwen in Melderslo aan de rand van het Melders veld. De school was in 1917 klaar. Het dorp had nu zijn eerste gemeenschappelijke gebouw. In 1921 werden de Sint-Odakerk en de pastorie gebouwd. In de nacht van 23 op 24 november 1944 werden de toren en kerk opgeblazen door de terugtrekkende Duitsers. De kerk werd in 1953 nieuw gebouwd, 150 meter verderop, en voorzien van glas-in-loodramen van de beroemde glazenier Joep Nicolas (1897-1972).

In 1938 wordt de folly 'Kasteelruïne' aan het Vlasven gebouwd door jongens uit het dorp. In het Vlasven werd tot 1920 vlas geroot voordat het via bewerkingsslagen verwerkt werd tot linnen.

Melderslo wordt het blauwe bessendorp genoemd omdat 25% (per 2007) van de Nederlandse blauwe bessen er gekweekt wordt. Behalve blauwe bessen is er ook de nodige "natte natuur" te zien in natuurgebied de Lummerick en het Lochsmeer.

Meer achtergrondinformatie

  1. Wandelroute Melders Ommetje (printversie) kunt u hier downloaden
  2. Kopen gedrukt exemplaar voor € 1? Stuur ons een e-mail
  3. Film van de opening Melders Ommetje op 21/9/2008
  4. Internet encyclopedie Wikipedia over 'Melderslo'
  5. Verschillende oude kaarten van Melderslo

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.