In het begin van de jaren zeventig werden voor het eerst jeugdleden van 14 jaar toegelaten. In deze jaren groeide de vereniging gestaag, er kwamen meer seniorenteams en halverwege de jaren zeventig ook aspirantenteams, je kon toen vanaf 10 jaar lid worden. Ter vergelijking, nu mogen ze lid worden vanaf hun 5e jaar.
De weg naar de top:
Vanaf het seizoen 1982/1983 wordt de opgaande lijn die door Piet Camps was ingezet, voortgezet door Frans Aarts. Regelmatig wordt zowel voor de zaal- als de veldcompetitie het kampioenschap behaald:
- 1982/1983 Veldcompetitie: promotie naar de 1-ste klasse.
- 1985/1986 Veldcompetitie: promotie naar de overgangsklasse.
- 1987/1988 Zaalcompetitie: promotie naar de overgangsklasse.
- 1988/1989 Veldcompetitie: promotie naar de hoofdklasse.
- 1989/1990 Zaalcompetitie: promotie naar de hoofdklasse.
In 1990 stopt Frans Aarts als trainer van de Merels. Hij heeft er acht succesjaren opzitten. De Merels spelen daarna, onder diverse trainers, nog tien jaar in de hoofdklasse.
Het succes van de Merels wordt ook door het bedrijfsleven opgemerkt: in 1986 wordt Gebroeders Christiaens de eerste shirtsponsor van de Merels 1 (zie foto 2).
Miek Vullings (huidige voorzitster): Doordat we op zo'n hoog niveau speelden, werden er diverse leden afgevaardigd in diverse districtteams (vergelijk maar huidige Challenge). Ook zijn er diverse leden die in de regio Eindhoven kwamen te wonen en daar in de hoofdklasse gingen spelen. Hieruit blijkt dat de Merels toch wel een kweekvijver van korfbaltalent is.
Dat we destijds zo succesvol waren heeft ook te maken met de teamspirit. Als iemand een training gemist had werd naar de reden gevraagd, want een training missen dat deed je niet zomaar. Ook gingen we als team regelmatig samen op stap, of een weekendje weg. Achteraf gezien is het feit dat we zo'n hecht clubje waren, of eigenlijk nog steeds zijn want we komen nog regelmatig bij elkaar, een van de pijlers onder ons succes geweest (zie het krantenartikel ).
Financiën:
In het begin kon de club rondkomen van de contributie van de leden en de gemeentesubsidie. Na een aantal jaren werd de financiële nood hoger en werd er met koekjes langs de deur gegaan.
Annemie Katelaan vertelt:
Sef Spreeuwenberg kwam met het idee om de gymzaal te poetsen. Dit betekende vaste inkomsten maar wel iedere dag de gymzaal zwabberen en de kleedlokalen en de douches poetsen. Dit werd eerst gedaan door Sef en Mien Spreeuwenberg en heb ik dat later van hen overgenomen. Van de overige leden werd verwacht dat ze per toerbeurt eenmaal per week de kleedlokalen en de douches flink in het sop zetten. De leden gingen hiermee akkoord mits men niet meer met koekjes langs de deur hoefde. Al met al hebben leden van De Merels hebben zo'n 22 jaar de gymzaal van Melderslo gepoetst. Sef en Mien Spreeuwenberg namen hiervan 15 jaar voor hun rekening.
Tegenwoordig is de gymzaal gesloten en wordt de kas kloppend gemaakt met opbrengsten uit de Grote Club Aktie, de Sponsorwandeltocht, sponsoren en het helpen bij festiviteiten in de buurt.
Andere activiteiten:
Ieder jaar wordt het dorpskorfbal georganiseerd. Een aantal teams (voornamelijk bestaande uit niet-korfballers) strijdt om een wisselbeker die genoemd is naar hun in 2003 overleden bestuurslid: De Sef Spreeuwenberg Bokaal.
Ook wordt er ieder jaar een aantal Merels geselecteerd voor de Jeugdkorfbalchallenge. Hierin wordt met regio-teams (Oost, Midden en West) tegen elkaar gestreden. Ankie Kleuskens is in 2010 als eerste van de Merels via de Challenge geselecteerd voor het Nederlands dames korfbalteam onder de 16 jaar.
Tot slot:
Anno 2011 is de Merels zowel sportief als financieel gezien een gezonde vereniging. Het ledental is gestegen naar 150. Met name de jaarlijkse terugkerende vriendinnetjesmiddag is een groot succes en zorgt voor veel nieuw talent.
Miek Vullings: De laatste jaren is de jeugdafdeling erg groot geworden, er is een goede doorstroming van jong talent. Vooral de laatste seizoenen is er een flinke verjonging doorgevoerd. Dit heeft ook te maken met meiden die gaan studeren en elders gaan korfballen. Het feit dat we al die jaren minimaal overgangsklasse hebben kunnen spelen, zegt wel iets over het niveau dat we in de loop der jaren hebben opgebouwd. (Zie foto 3 voor het huidige eerste team van de Merels).
Ter ere van het 50-jarig bestaan wordt op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli 2011 een feestweekend georganiseerd, met een receptie op vrijdag en aansluitend een reünie. Voor aanmelding of meer informatie over de reunie ga naar www.merels.nl en klik op de link reunie.