Het Lochsmeer, een eldorado voor de imker en zijn bijen
In 1980 kocht Michel Bijnen een strook braakliggende moerasgrond met houtopslag gelegen midden in het Lochsmeer van de gebroeders Van de Munckhof. Michel Bijnen, een verwoed imker, woonde aan de Daniëlweg recht tegenover het Lochsmeer. Er werd een bouwvergunning aangevraagd voor het bouwen van een bijenhal, de vergunning werd verleend en de hal werd in 1981 gerealiseerd. Het was een mooie plek voor een bijenstand midden in de natuur, tussen de wilgenbosjes en weidebloemen. Jaarlijks stonden ongeveer twintig bijenkasten in de hal en in het voorjaar nog eenzelfde aantal kleine kastjes voor de koninginneteelt, want Michel hield zich ook bezig met de koninginneteelt. Hij verbleef dikwijls op Schiermonnikoog, waar op het enige toegestane bijenstation de raszuivere carnicabij wordt gekweekt. Deze bij is niet zo steeklustig. De koninginnen hiervan werden in het hele land uitgezet onder imkers die hiervoor belangstelling hadden. In een kluisje met wat honingdeeg en enkele werksters voor de verzorging van de koningin, werden ze klaargemaakt voor vervoer en konden ze de reis gemakkelijk aan (foto 7). Na het overlijden van Michel in 1997 zijn de bijenhal en de grond overgenomen door Louis van de Goor uit Sevenum.
Melders Ommetje
Sinds 2008 loopt vlak langs de Lummerick en het Lochsmeer het Melders Ommetje. Dit is een bewegwijzerde wandelroute, aangegeven door groenwitte stikkers. De hele wandelroute kunt u hier downloaden (printversie).
Vervolg
Deze nieuwsbrief krijgt in mei 2009 nog een vervolg in de vorm van een aparte nieuwsbrief over de bijzondere flora en fauna in de Lummerick en het Lochsmeer.
Meer informatie:
1. Wandelroute Melders Ommetje (printversie) kunt u hier downloaden.
2. Kopen gedrukt exemplaar voor € 1? Stuur ons een e-mail.
3. Film van de opening Melders Ommetje op 21/9/2008.
4. Verschillende oude kaarten van Melderslo.
Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier. |