Nieuwsbrief februari 2015: Wist u dat ... er bomen in Melderslo staan die bedoeld zijn voor lijkkisten?

Mensen en bomen hebben een hele lange geschiedenis met elkaar. Al in de Griekse oudheid werden bomen bewust bij woningen geplant. Daarnaast hadden bomen ook een mythologische functie.  Zo was bijvoorbeeld de plataan de boom van de wijsheid en de Taxus de boom van de dood.

Behalve het laatste is er in de loop der jaren niet zoveel veranderd. Tot 100 jaar terug werden bomen net als in de oudheid om diverse redenen bij woningen geplant. Veel bomen (met name leilinden) werden geplant om in de zomer als zonnescherm te dienen en in de winter als windscherm. Ze werden dan meestal geplant bij de zuidwestzijde van de woningen.

Fruitbomen leverden uiteraard voedsel op voor mens en dier. Daarnaast waren de bomen vaak drachtplanten voor de bijen. Die zorgden op hun beurt weer voor honing. Bomen fungeerden ook vaak als erfscheidingen en markeerpunten. De boom was kortom een onmisbare schakel om en nabij het huis.
De gezonde bomen om en nabij het woonhuis werden dan ook nooit gebruikt als productiehout. Een uitzondering op deze regel was de lindeboom. De lindeboom werd vaak bij een huis geplant als er een nieuw gezin kwam wonen. Het spreekwoord ‘Boompje groot, plantertje dood‘ werd dan ook waarheid. Hoewel de linde nog makkelijk honderden jaren had kunnen blijven staan werd deze toch geveld als iemand in het gezin was gestorven. Van het hout werd dan de lijkkist gemaakt. Helaas bestaat van dit oude gebruik geen schriftelijke documentatie: het is een verhaal wat van mond tot mond is doorverteld. Piet Lenssen uit Melderslo vertelt: "Het verhaal dat linden werden geplant met als doel om er lijkkisten van te maken komt uit de omgeving van Helden. Zeer waarschijnlijk is dit ook het gebruik geweest in de omgeving van Melderslo maar hier zijn geen bewijsstukken van te vinden."

Deze traditie is in de loop van de jaren verdwenen, waardoor vele  lindebomen behouden zijn gebleven. Niet alleen bij woonhuizen maar ook bij kruisen en kapellen staan voornamelijk lindebomen. Veel van deze bomen zijn monumentaal. Ze hebben een beschermde status op grond van het boombeleid van de gemeente Horst aan de Maas: klik hier.

Onlangs is een oude  linde geveld nabij Jaegerweg 6 omdat het woonhuis wordt gerenoveerd. Op basis van de jaarringen kan worden vastgesteld welke leeftijd deze boom heeft bereikt. Daarnaast kunnen de jaarringen informatie geven over goede en slechte jaren. In een volgende nieuwsbrief komen we hier op terug.


Lindeboom_Jaegerweg
Lindeboom nabij Jaegerweg 6, is in februari 2015 geveld
Lindeboom_Boomsweg
Lindebomen bij Boomsweg 3, het huis van Nel Verlinden
Lindeboom_Veldkruis-Konijnswarande
Lindeboom bij veldkruis nabij de Konijnswaranda
Lindeboom_Blaktweg
Lindebomen bij Blaktweg 16, het huis van de familie Verhoeven
Lindeboom_Swolgensedijk
Lindebomen bij Swolgensedijk 18

Bronnen:
1. Wikipedia over lindebomen: hier
2. Gemeente Horst aan de Maas: boombeleid. Wist u dat ... Melderslo 39 keer - 13 keer als lindeboom - voorkomt op de 'Lijst van bijzondere en monumentale bomen Horst aan de Maas' (mei 2013)?

Nieuwsbrief gemist? Klik dan hier.
Help! Antwoord op een hulpvraag? Klik dan hier.
Afmelden nieuwsbrief of een ander aanmelden? Klik dan hier.